BOEK / Waarom niemand kwantum begrijpt

Muziek, literatuur, film en geschiedenis; iedereen heeft er gevoel voor en kan de waarde ervan inschatten. Het maakt een mens mens. Maar wie weet waarom de materie moeilijk is (en je niet van schaamte op de grond valt)? Waarom worden de eigenschappen van een object bepaald door de manier waarop we ernaar kijken? Waarom het gras groen is (ook aan de overkant)? Waarom kan 1+1 zowel meer als minder dan 2 zijn? Waarom krimpt de aarde niet in een zwart gat? Een antwoord op deze vragen kwam honderd jaar geleden met de ontdekking van de kwantumfysica, de meest abstracte en contra-intuïtieve wetenschappelijke theorie ooit – maar ook de meest succesvolle.

Door het boek te lezen hopen de auteurs dat mensen op een andere manier naar de wereld kijken, dat ze zich bewust worden van de schoonheid ervan, van hoe ingenieus alles werkt vanuit een fris kwantumperspectief. Hoe meer bewustwording, hoe meer aandacht er zal zijn voor onder meer klimaatvraagstukken. Daarnaast is het ook een manier om jongeren, ook vrouwen, te stimuleren wetenschap te studeren, omdat hun stem nodig is: ze leggen andere accenten, komen met andere ideeën en brengen wat zachtheid in wat uiteindelijk een harde wetenschap is.

En ook: ze willen laten zien dat iedereen iets van quantum kan begrijpen, het is maar net hoe je het presenteert. Mensen op een speelse, toegankelijke manier triggeren en bewust maken van wat er op ons afkomt: we staan aan de vooravond van een tweede quantumrevolutie die onze technologie radicaal zal veranderen. Iedereen die geïnteresseerd is in de werking en schoonheid van onze wereld zou op zijn minst de basisconcepten van kwantum moeten begrijpen

Top