IMPACT MONDAY – Waarom niemand kwantum begrijpt en iedereen er toch iets over moet weten

januari 15, 2024
6:30 pm

About the Session

Muziek, literatuur, film en geschiedenis; iedereen heeft er voeling mee en kan er de waarde van inschatten. Het maakt een mens tot mens. Maar wie weet waarom materie hard is (en u niet door de grond zakt van schaamte)? Waarom de eigenschappen van een object bepaald worden door de manier waarop we ernaar kijken? Waarom het gras groen is (ook aan de overkant)? Waarom 1+1 zowel meer als minder kan zijn dan 2? Waarom de aarde niet verschrompelt tot een zwart gat? Een antwoord op deze vragen kwam er 100 jaar geleden met de ontdekking van de kwantumfysica, de meest abstracte en tegenintuïtieve wetenschappelijke theorie ooit – maar ook de meest succesvolle.

Met het aansluiten bij de avond & lezen van het boek hopen de auteurs dat mensen op een andere manier naar de wereld kijken, dat ze zich bewust zijn van de schoonheid, van hoe ingenieus alles in elkaar steekt vanuit een fris kwantumperspectief. Hoe meer bewustzijn, hoe meer aandacht ondermeer aan de klimaat-problematiek. Daarnaast is het ook een manier om jongeren te warm maken om wetenschappen te studeren, ook vrouwen want hun stem is noodzakelijk: zij leggen andere accenten, komen tot andere ideeën én brengen wat zachtheid in iets wat uiteindelijk toch een harde wetenschap is.

En ook: ze willen aantonen dat iedereen iets van kwantum kan begrijpen, het hangt er gewoon van af op welke manier je het presenteert. Op een speelse, toegankelijke manier mensen triggeren en bewust maken van wat er allemaal op ons afkomt: we staan aan de vooravond van een tweede kwantumrevolutie die onze technologie ingrijpend zal veranderen. Iedereen die geïnteresseerd is in de werking en schoonheid van onze wereld moet op zijn minst de basisbegrippen van kwantum kennen.

Event Information:

📅 WHEN? Monday 15th of January from 6:30 pm to 8:00 pm.

🎟️ PRICE? 5 EUR to be paid in CASH at the entrance*

📍 WHERE? LIVE SESSION AT THE IMPACT HOUSE (Joseph II Street 20, 1000 Brussels) >> REGISTER HERE.

*Price includes a drink at the end of the session

The session will be in Dutch

Top