IMPACT MONDAY – Waarom we niet gelukkiger zijn

May 27, 2024
6:30 pm

About the Session

Het boek “Waarom we niet gelukkiger zijn: van zelfzuchtige genen naar de kunst van een vrijer leven”, door Michael Vlerick, onderzoekt waarom kritiek langer blijft hangen dan een compliment? Waarom bedenken we talloze doemscenario’s voor de toekomst? Waarom vallen we zo gemakkelijk ten prooi aan stress, depressie, impulsiviteit, verslaving en jaloezie? Waarom zijn we niet gelukkiger, ook al hebben we daar objectief gezien alle redenen toe voor?

Al deze vragen hebben hetzelfde antwoord: vanwege onze genetische programmering. Helaas zijn we niet evolutionair ontworpen om permanent gelukkig te zijn. Integendeel, onze evolutionaire erfenis zadelt ons op met chronische ontevredenheid en zwartkijken.

Zijn we dan gedoemd ongelukkig te zijn? Helemaal niet. Ondanks onze aard is geluk wel degelijk mogelijk. Wetenschapsfilosoof Michael Vlerick laat zien hoe je je lot in eigen hand kunt nemen. Hij vertaalt eeuwenoude inzichten en praktijken – van het boeddhisme tot het stoïcisme – naar een concreet plan, met aandacht voor de kracht van meditatie en moderne doorbraken in de wetenschap van geluk.

Er zal mogelijkheid zijn tijdens de Impact Monday om het boek aan te kopen en te laten signeren.

Michael Vlerick is wetenschapsfilosoof verbonden aan de universiteit van Tilburg, auteur en spreker in het openbaar. Hij werkt aan het toepassen van de evolutietheorie op belangrijke filosofische domeinen, zoals kennis, samenleving en geluk. Hij wil filosofie toegankelijk maken voor een breed publiek en hoopt hiermede bij te dragen aan een gelukkigere en harmonieuzere samenleving.
www.michaelvlerick.com

Hierbij nog een aantal werken van hem:
‘Kritisch en wetenschappelijk denken: Een korte introductie’ (gratis pdf)
Link: https://openpresstiu.pubpub.org/kritisch-wetenschappelijk

‘Critical and scientific thinking: A short introduction’ (free pdf)
Link: https://openpresstiu.pubpub.org/critical-scientific

‘De tweede vervreemding: Het tijdperk van de wereldwijde samenwerking’
Link: https://www.bol.com/be/nl/p/de-tweede-vervreemding/9200000103008049/?bltgh=k4tekNPtUj8QR2BIYk5N8g.2_40.42.ProductImage

Event Information:

📅 WHEN? Monday 27th of May from 6:30 pm to 8:00 pm.

🎟️ PRICE? 5 EUR to be paid in CASH at the entrance*

📍 WHERE? LIVE SESSION AT THE IMPACT HOUSE (Joseph II Street 20, 1000 Brussels) >> REGISTER HERE.

*Price includes a drink at the end of the session

The session will be in Dutch

Top